13.11.2017 | Tuula Ikonen-Graafmans

Mitä olisi Juuka ilman Juukalaisia - Tuula Ikonen-Graafmansin blogikirjoitus

 

 

Voisitteko kuvitella, mitä olisi Juuka ilman juukalaisia taitajia ja talkoolaisia?

Ensiksikin tulee mieleen taitajat: Kauko Kortelainen, Heikki Turunen, Sinikka Häyrinen ja kaikki kädentaitajat, kalastus ja muiden taitojen omaavat, mykykeiton ja piirakoiden tekijät. Yhdistykset, joissa  on paljon osaajia ja talkoolaisia.

Vapaaehtoistyö on kullanarvoinen juukalainen pääoma, joka on usein näkymätön itsestään selvyys, mutta jos sitä ei olisi, olisi Juuan ´raitilla´ hiljaista. Urheilu- ja muut harrastuspiirit antavat virikkeitä niin nuorille kuin ikäihmisille. Ihastelen alinomaa Ellinkulman runsasta ja vilkasta toimintaa ja toimijoita ja olen kiitollinen toimintojen ideoijille ja vetäjille: ei tarvitse jäädä kotiin nyhjöttämään, tekemistä riittää.

Monivuotinen urakka lumi- ja jäärakentamisessa on nostanut vuosittain Juuan uutisiin lähellä ja kaukaa.
Ensin oli maailman korkein jääkupoli, sitten maailman korkein jääkatedraali ja kolmantena vuonna melkein valmis maailman pisin jääsilta. Viime vuonna oli onnistuneet Lumenveiston SM kilpailut ja ensi helmikuussa tulossa on Jäänveiston SM-kilpailut. Nämäkään eivät olisi onnistuneet ilman innostuneita ja talkoisiin sitoutuneita juukalaisia vapaaehtoisia. Ei sitten millään.

Juuan luonto ansaitsee myös arvonsa. Olemme tottuneet näkemään ympäristömme niin ettemme itse osaa sitä arvostaa. Se on meille itsestäänselvyys.  Hiljattain oli mökkivieraanamme kolme skotlantilaista. Majoitusvalinnan perusteena oli, että mökki on ihan järven rannalla, harvinaista yöpyä niin lähellä rantaa. Saunan lämmitys, saunominen, pulahdus syyskylmään järveen, oli heistä uskomaton elämys. Sitten kaikki valot sammuksiin ja he ihmettelivät ja ihailivat hiljaisuutta, tähtitaivasta, kuuta ja revontuletkin näyttäytyivät. Paras kokemus heille Suomesta, he kertoivat.

Juuka on juukalaisille rakas kunta, ja se on myös hyvin rikas kunta, kun mittaamme sitä vapaaehtoistyön määrällä ja luonnon arvoilla. On upeaa olla juukalainen!

Mieheni Janin slogan Juuasta on: Juuka, the place there you check in and never want to check out.
 

Tuula Ikonen-Graafmans
« Takaisin

Mitä mieltä olit?


Lähettäjä: 
  Sähköpostiosoite: 
Kuvavarmennus: 

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)