Ajankohtaista

22.03.2018

Kylät, kohteet ja reitistöt kartalle Juuassa!

Vaarojen Sanomissa oli Juuan luontokohteita ja matkailua koskeva artikkeli yli vuosi sitten. Siinä Ellinkulman Matti Tuominen kertoi Juuassa olevan lukuisia hienoja kohteita, mutta niitä ei löydä opasteiden ja karttojen puuttuessa. Tästä suivaantuneena aloimme maantieteilijä kollegani Jukka Nykäsen kanssa miettimään, kuinka saisimme uuden kartan painetuksi Juuasta. Karjalan Kierros - karttaa painettiin alueelta 20 vuotta sitten, mutta ei paineta enää. Se kaipaisi myöskin jo kovasti päivitystä.

Tapasimme vuosi sitten muutamia kunnan yhdistystoimijoita asian tiimoilta. Koko kunnan tarpeita käsittävään hankkeeseen ei kuitenkaan löytynyt kuntaseudullista toimijaa, ja saatiinkin vinkki viedä asia Vaara-Karjalan Leader yhdistykseen, josko ottaisivat yhdistyksenä vetovastuun. Aluksi innostuivatkin ja hyvä idea tuntui leviävän kahteen muuhunkin P-K: n alueen Leader yhdistykseen. Pyöriteltiin ajatusta tehdä hanke maakunnalliseksi. Odotimme vuoden päivät yhdistysten mielipidettä, ja nyt helmikuun lopussa se tulikin, rahaa ei olekaan vetovastuun ottamiseen.

Nyt on kuitenkin mahdollista halkoa Juukalaista kartanpuutetta kunnan kokoista pienempiin osiin. Kylien kokoiset reitit ja kohteet on edelleen mahdollista saada kartalle, varustaa niitä opastetauluilla ja tallentaa näiden historiaa tekstien ja valokuvien kautta paikallisten ihmisten ja matkailijoiden luettavaksi.

Leader yhdistyksellä on tänä vuonna käynnissä Säpinää Seuduille -  teemahanke, jossa huomiota kiinnitetään kylien reitistöjen kehittämiseen. Lukekaa Liiterin sivuilta teemahankkeesta, innostukaa reiteistä ja kohteistanne sillä nyt kannattaa muotoilla hanke.

Miettikkee mitkä kohteet ovat kylänne helmiä? Minne haluatte ihmisten löytävän ja onko paikalle reitti jo valmiina? Karttaan voidaan sisällyttää useitakin teemoja: Luontokohteina voivat nousta esim. rotkot, harjut, hienot maisemat ja olemassa olevat reitit. Kulttuurikohteina voivat nousta esim. tärkeät paikallishistorian paikat, asutushistorian paikat ja sotahistorian paikat.

Seuraavassa listaa miettimisen ja tekemisen tueksi. Tällainen hanke vaatii maastotyötäkin. 

-tehdäänkö paperiesitekartta? Halutaanko kohteille myös nettinäkyvyyttä kartan muodossa?

-kootkaa tarinoita ja kuvauksia kohteista. Niitä saadaan mukaan paperiesitekartan kylkeen sekä nettikartan kohdepisteestä ponnahtavien ikkunoiden tietoihin.

-tarvitaanko maasto-opasteita, uusia pitkospuita, siltojen parannusta yms. infran parannusta.

-kuka huoltaa kohdetta?

-kohteiden ja reittien nykykunto täytyy tarkistaa (tee muistiinpanot ja merkitse sijaintitiedot kartalle ongelmista)

-suunnitelkaa tie- ja polkuviittojen paikat ja sisältö sinne missä niitä tarvitaan. 

-mitä muuta tarvitaan?

Meidän huoleksi voitte jättää kaiken karttoihin ja näkyvyyteen liittyvän teknisen puolen.

Teemme kohteiden ja reittien GPS-paikannusta, kokoamme paikkatietoaineistot karttatuotteeseen (paperi ja nettikarttatuotteet), teemme kartan ja maastoinfotaulujen taittotyöt.

Terveisin maantieteilijä ja karttojen ammattikokoaja Tanja Litmanen
p. 050 526 6907, tanja.litmanen(at)gmail.com


Julkaisija: Tanja Litmanen
« Takaisin