Tapahtumakalenteri

 
Tapahtumakalenteri

Laulu- ja tanssiyhtye Koljadan konsertti

26.11.2015 klo 18:00

Juuan kunnantalon valtuustosalissa.

Liput 10 €

Järj. Juuan kulttuuritoimi
 

LAULU- JA TANSSIYHTYE KOLJADA

(Slovjansk, Ukraina)

Ukrainalaisia riittilauluja

Nuorten laulu- ja tanssiyhtye Koljada perustettiin vasta vähän yli vuosi sitten Itä-Ukrainassa, mutta se on jo ehtinyt saada mainetta musiikillisena sensaationa. Yhtyeen perusohjelmistona ovat kansan riittilaulut lähes kaikilta Ukrainan alueilta: Karpaattien vuorilta Donetskin aroille.

Itse yhtyeen nimi Koljada (koljada on ukrainaksi muinainen tapa esittää lauluja joulunpyhinä) kertoo seitsemän nuoren ja lahjakkaan muusikon rakkaudesta yhtyelauluun ja Ukrainan kansan vuosisatoja vanhoihin perinteisiin. Riittilaulut ovat lauluja, joita esitettiin erilaisina kansanpyhinä ja joista iso osa liittyy tiiviisti pakanallisiin uskomuksiin. Laulut olivat mukana ukrainalaisten jokapäiväisessä elämässä koko kalenterivuoden ajan, alkaen joulusta ja jatkuen syksyisiin sadonkorjuujuhliin ja talveen valmistautumiseen.

Siksi yhtyeen ohjelmakin koostuu useasta osasta, jotka vähitellen avaavat ukrainalaisia perinteitä ja tapoja. Talven tematiikkaa ovat uuden vuoden ja joulun tervehdykset, terveyden ja onnen toivotukset koko vuodeksi. Talven päättyessä ukrainalaiset kutsuvat lauluin auringon lämpöä. Kevään ja kesän välissä lauletaan ja leikitään piirileikkejä. Juhannuksena taas, kun kesä on parhaimmillaan, tytöt solmivat seppeleitä, arvuuttelevat tulevaa sulhasta sekä sytyttävät nuotioita ja hyppivät niiden yli. Syksyn tullessa lauletaan sadonkorjuulauluja. Jotta ukrainalaisten kansallisten tapojen koko kauneus ja värikylläisyys tulisivat paremmin esille, konsertin aikana esitetään videokuvasarja.

Koljada esiintyy pääasiassa a capella, eikä käytä soittimia lukuun ottamatta perkussioita. Juuri moniäänisyys, voima, äänten täyteläisyys ja yhteen kietoutuminen lumoavat kuulijan ensimmäisistä soinnuista lähtien. Tanssin elementit taas tuovat esitykseen näyttävyyttä ja tekevät yhtyeen jokaisesta konsertista loistavan show’n.

Jaa tapahtuma sosiaalisessa mediassa:


« Takaisin