Etelä-Vuokon kyläyhdistys ry

Tervetuloa mukaan aktiivisen Etelä-Vuokon kyläyhdistyksen toimintaan!

Vuokon Eteläisen kyläseuran kylätalo sijaitsee osoitteessa Vuokontie 354. Kylätalo on täysin kunnostettu ja remontoitu entisestä työväentalosta Leader avustuksin ja talkoovoimin. Työväentalo on rakennettu 1926. Kylätalon varustetaso on erittäin hyvä n. 100 hengelle. Pihapiirissa on lisäksi grillikatos. Kylätaloa voi vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin.

Kylän alueella on useita karjatiloja ja hevostalousyrityksiä, sekä paljon muuta yritystoimintaa. Vuokossa on myös kyläkoulu, jossa on tällä hetkellä n. 40 oppilasta.

Kyläseuran toiminta on erittäin vilkasta ja aktiivista. Erilaisia tapahtumia järjestetään usein. Talkoisiin osallistuu vuosittain n. 70 henkilöä mm. kesäteatterin puffettitoimintoihin, jotka ovat kyläseuran tärkein tulonlähde.

Kylätalon vuokrauksesta voi kysyä lisää Seija Räsäseltä, p. 040 567 9789, Eija Meriläiseltä, p. 050 541 8951 tai Kaija Katajamäeltä, p.050 362 6537.

 

Käyntikohteita

 

1847 Vuokkoon muuttaneet lukuisat vanhauskoiset perustivat Pyötikköön luostarin. Pyötikössä on säilynyt näin päiviin saakka kolme gropun pohjaa, hautojen päälle on tehty 3 uutta. Tsaounaan pääsee tutustumaan kesäaikana. Pyötikössä järjestetään jumalanpalveluksia muutaman kerran vuodessa. Tsasouna on pyhitetty ristin löytymisen muistoksi.

 

Keski-Vuokon tsasouna. ”Kalastaja tsasouna” rakennettiin vuonna 2002 Reijo Vauhkosen aloitteesta leader tuen ja talkoolaisten voimin. Tsasouna on pyhitetty Kristuksen kirkastumiselle. Tsasounaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden.


 

 

Vuokon kulttuurimaisema. Kiviaitojen rakentaminen on aloitettu 1700-luvulla. Kiviaitoja on kunnostettu vuosien saatossa useaan kertaan kyläseuran ja leaderin avustuksella. Kiviaitaa on kunnostettu noin 2 km.

 

 


 

Vuokonjoen kanava. Vuokonjärveä laskettiin ensimmäisen kerran vuonna 1789. Järveä on kolmen vuosisadan aikana laskettu 4 kertaa. Kivetöntä viljelysmaata on saatu näin lisää n. 500 hehraaria.

Vuokoenjoen kivisilta on rakennettu 1900-luvun alussa. Säännöstelypato on tehty vuonna 1972-1973.

Ilmavalvontalottien muistomerkki pystytettiin kyläseuran toimesta Pekkalanvaaralle vuonna 2008.

Lintutorni pystytettiin Lehtoniemen pohjoisrannalle vuonna 2017. Tornille on opastus Vuokontieltä ennen kivisiltaa.

Vuokonärven kesäteatteri aloitti toimintansa 31 vuotta sitten. Teatteri sijaitsee Härkilouhea vastapäätä Vuokonjärveä vastapäätä kaunissa maalaismaisemassa.

 

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi mukaan kyläseuramme toimintaan!